Răspuns :
Răspuns:
a₁=28/3
r= -1/3
Explicație pas cu pas:
Scriem toți termenii în funcție de a₁ și r
Prima relație devine:
a₂+a₅-a₈=10 ⇔ a₁+r + a₁+4r - (a₁+7r) = 10 ⇔ 2a₁+5r-a₁-7r = 10
a₁=10+7r-2r
a₁=10+2r (1)
A doua relație devine:
a₁+a₆=17 ⇔ a₁ + a₁+5r = 17 ⇔ 2a₁ +5r = 17 (2)
În relația (2) îl înlocuim pe a₁ conform relației (1):
2(10+2r) + 5r = 17 ⇔ 20+4r+5r = 17 ⇔ 9r = 17-20
r = -1/3
Înlocuim pe r în relația (1):
a₁ = 10-2/3 = (30-2)/3 = 28/3
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite!